Ocak 26, 2006

Bir Gezegene İsim Veren Hayattaki Son Kişi

[13 Ocak 2006] 11 yaşındayken güneş sisteminin 9. gezegeni için Plüton (Pluto) ismini öneren Venetia Phair, 87 yaşına girdi. Kendisi bir gezegene isim veren hayattaki son kişi.

Hikaye özetle şöyle: Bayan Phair çocukken, bir gün dedesi Falconer Madan gazetede yeni bir gezegen bulunduğuna ve henüz adlandırılmadığına dair bir haber okur. Bu durumdan küçük Venetia'ya bahseder ve bir önerisi olup olmadığını sorar. Venetia Yunan ve Roma mitolojisine oldukça meraklı bir çocuktur ve gezegen için Romalıların yeraltı tanrısının ismi olan "Pluto"yu önerir.

Bay Madan bu öneriyi çok beğenir ve hemen Oxford Üniversitesinde Astronomi profesörü olan arkadaşı Herbert Hall Turner'a iletir. Profesör Turner dünya çapında süregelen astronomi haritası oluşturma projesinin önde gelen isimlerinden biridir. Profesör de bu ismi çok beğenir ve gezegeni keşfetmiş olan Arizona'daki Lowell gözlem evine bir telgraf çekerek öneriyi bildirir. 1 Mayıs 1930 tarihinde öneri resmen kabul edilir ve 9. gezegen "Pluto" olarak adlandırılır. Bu güzel haber üzerine bay Maden küçük Venetia'yı 5£ harçlıkla ödüllendirmiş :)

Aslında gök cismi isimlendirmek Madan ailesi için bir çeşit gelenek olmuş, zira bayan Phair'in büyük amcası Henry Madan da Mars'ın ayları Phobos ve Deimos'u adlandıran kişiymiş.

[Burada] [Kaynak: Boing Boing]

0 yorum yapılmış: