Şubat 01, 2006

Kuzey Işıkları Resimleri

Aşağıda bağlantılarını verdiğim iki sitede büyüleyici kuzey ışıkları* fotoğrafları bulunuyor.

Kuzey ışıklarını ilginç bulmuyor musunuz? Belki de bulmalısınız. Bu ışıklar güneşten gelen elektronların dünyanın atmosferi ve manyetik alanı ile etkileşmesi ile ortaya çıkıyor. Bunu dünyanın manyetik zırhı ile güneşten gelen parçacıklar arasındaki savaştan çıkan ışıklar gibi de düşünebilirsiniz.

Dünyanın manyetik kutupları her 100.000 yılda bir yer değiştirir (flip). Değişim yaklaşık 100 yıl sürer ve bu esnada dünyanın manyetik alanı %90 azalır. Yani dünya manyetik zırhını yitirir. Tahmin edin sıradaki kutup değişiminin ne zaman olması bekleniyor? Cevap vereyim: Her an.

Kutupların yer değiştirmesi esnasında dünyanın çeşitli yerlerinde sayısı 10'u bulan, zayıf manyetik kutuplar ortaya çıkıyor, bu da kuzey ışıklarının dünyanın pek çok yerinde görülebilmesini sağlıyor. Özetle gelecekte Türkiye semalarında bile "kuzey ışıkları" görülebilme olasılığı var.

[Site #1, Site #2 | Kaynak: Fark]

*Aurora borealis. Latince kuzey şafağı anlamına geliyor. İsim ışıkların kuzey yönünde ve ufuk çizgisinde yarattığı kızıllığın şafak ile olan benzerliğinden geliyor. Aslında bu ışık oyunları sadece kuzeyde değil güneyde de oluyor ve güney ışıklarına aurora australis deniyor. Sonuçta bu fenomen kuzey/güneyle değil manyetik kutuplarla ilgili olduğu için uzmanlar tarafından genel olarak aurora polaris ismiyle adlandırılıyor.

1 yorum yapılmış:

Adsız dedi ki...

çoook beğendik harika size çook teşekkür ederiz çook sağolun araştırmamaızı bu site sayesinde yaptık çook teşekkkür ederiz kuzey ışıklarının bu kadar ilginç ve güzel olduğunu bilmiyorduk çok teşekkürler