Temmuz 19, 2007

Günlük - IV

  • İsviçre frangı bozukluklarının basıldığı tarihler zaman zaman şaşırtıcı derecede eski olabiliyor. Örneğin birkaç kez karşıma 70'lerde, 60'larda basılmış bozuk paralar çıkmıştı ama bu 20 senti görünce küçük dilimi yuttum desem yeridir; para 1943'de basılmış, yani 2. dünya savaşının en cafcaflı zamanlarında.. Adamların parası eskimiyooorrrr...

  • Teoriciler iyice kafayı yedi diyorum :) "Sil baştan"

  • Prestige, The (2006): Türkçe altyazı geldi.

  • Güvenlik eğitimine girip 4. Seviye güvenlik yetkisi aldım. Yani artık hemen her yere girip çıkma yetkim var, örneğin LHC tüneline ve CMS mağarasına. Bir fırsatım olduğunda inip bir kaç fotoğraf çekmek istiyorum.

    Eğitimden geçince Dozimetre diye bir alet alıyorsunuz. Bu alet yediğiniz radyasyonu hafızasında tutuyor, sonradan etrafta bolca bulunan okuyularda okutup bu radyasyon miktarını görebiliyorsunuz. Fakat ne yazık ki alet pasif, yani belli bir anda alıyor olduğunuz radyasyonu göstermiyor, veya ortamda tehlikeli miktarda radyasyon var diye sizi uyarmıyor. Gayger sayacı gibi değil yani.

  • Önceden bahsetmiş olabilirim; biz grup olarak CMS deneyinde çalışıyoruz. CMS, LHC (CERN'de inşa edilen Büyük Hadron Hızlandırıcı) üzerindeki iki büyük deney/dedektörden biri; diğer büyük dedektör olan ATLAS'tan biraz küçük. Yine de "CMS Gazetesi" son sayısında dedektörün ve deneyin büyüklüğünü gösteren bazı sayılar yayınlandı, onları sizinle paylaşmak istedim:
    • CMS deneyinde 3000 kişi çalışıyor. Bunlar Fizikçi, bilgisayar uzmanları, mühendisler, ...
    • Dedektör 12.500 ton ağırlığında. Yani yaklaşık 12.000 otomobil (ve bir motosiklet :) kadar. O kadar arabayı uc uca koyunca yaklaşık 6 kilometre yapıyor.
    • CMS'in çalışması için 10 Megawat enerji gerekiyor. Bu da 8.000 nüfuslu küçük bir kasabanın enerji ihtiyacına karşılık geliyormuş.
    • Dedektörün havalandırması ve soğutulması için saatte 1200 m3 su soğutuluyor. Yani aşağı yukarı Cenevrenin meşhur "Jet d'Eau"sunun pompaladığı kadar su, ama soğutulmuş olarak.
    • CMS'te yaklaşık 700 kilometre kablo kullanılmış.
    • Dedektörün elektromanyetik kalorimetre olarak adlandırılan bölümünde ölçüm için bir kurşun bileşiği olan "Kurşun-Tungstat"tan yapılmış dedektör modülleri kullanılıyor. Bu modüller kristal yapıda ve tamamen şeffaf, cama benziyor ama çok ağır (~90%ı kurşun). CMS'te bu kristal modüllerden 80.000 adet kullanılmış.

  • LHC Mayıs 2008'de direk olaya giriyor, bu Kasımda başlaması planlanan düşük enerjili "test run", bir mıknatısla yaşanan sorundan ötürü (testler esnasında patladı) iptal edildi.

  • Aynı gün sitenin hacklenmediği, zira bahsedilen sitenin resmi bir AKP sitesi olmadığı, partilerin resmi adreslerinin .org.tr ile bitti öğrenildi. Olan şuymuş, birileri www.akpizmir.org alan adını satın almış ve görülen sayfayı koymuşlar. Gerçek hack değil ama fikir orijinal, sayfa da güzel :) Olay hack olmadığı için sayfa hala erişilebilir durumda.

  • [06.06.2007] AKP İzmir teşkilatının web sayfası hacklendi.

  • Müzik: Solitary man: Bunu Neil Diamond söylüyor. Trompet (?) var ama Johhny Cash yok. Bunu da Johhny Cash söylüyor ama trompet yok...
    Ayrıca "One is the loneliest number".

  • Stalin'in kötü şöhretini duymayanınız yoktur herhalde. Kendisi cinayette Hitler ile yarışmış (6 milyon Ukraynalı'nın açlıktan ölümünden sorumlu, yargısız infazlar, düşman/rakiplerinin Orwell'in 1984'ü modunda tamamen ortadan kaldırılması -yani fotoğraflardan dahi sildiriyor hasımlarını-, orduda üst düzey subayların öldürülmesi vs. .. kısacası piskopatmış yani. Eh şahıs böyle olunca ona karşı hareketlerine dikkat etmek zorunda kalıyormuş insanlar da. Örneğin Stalin mecliste konuşmasını bitirdiğinde insanlar alkışlamaya başlıyor, fakat kimse alkışı ilk bırakan olmaya cesaret edemiyor. Çünkü alkışı ilk bırakanın kelle gidiyor. Hal böyleyken insanlar dakikalarca alkışlıyormuş Stalini tabii ki.

    Fakat bu kez de toplantılar devam edemiyormuş insanlar alkışı bırakamadığı için. Bu nedenle bir çan kullanmaya karar vermişler mecliste; çan çalındığında herkes alkışı aynı anda kesiyormuş, böylece de ne kelle gidiyormuş, ne de toplantı ajandası aksıyormuş..

0 yorum yapılmış: