Ocak 31, 2006

"Firefox'a Dair", Bölüm #1: Firefox Eklentileri

Firefox deneyimlerimi iki bölüm halinde sizlerle paylaşmaya çalışacağım. İlk bölüm Firefox eklentileri üzerine.

Malumunuz eklentiler Firefox'u cazip kılan özelliklerin başında geliyor. Lafı uzatmadan yazıya hemen Firefox için vazgeçilmez olduğunu düşündüğüm eklentiler ve özellikleri ile başlayayım.

(Eklentiler alfabetik sıraya göre verilmiştir)

Olmazsa Olmaz Firefox Eklentileri

  • Copy Plain Text: Bu eklenti web sayfasından seçtiğiniz metni formatsız, düz metin olarak panoya kopyalamaya yarar. Formatsız metin kopyalama özelliği bir web sayfasından örneğin Word'e kopyala-yapıştır yaparken işe yarar, çünkü metni normal yoldan kopyalarsanız (Ctrl+C), metin panoya formatı ile birlikte "rich text" olarak aktarılır. Burada format kavramı metnin rengi, yazı tipi, kalın-altı çizili-yan yatık gibi özelliklerine ve fazlasına karşılık geliyor. Word'de yapıştır dediğinizde metin formatıyla birlikte gelir ve bu çoğunlukla istenmeyen bir durumdur.

    Bu eklentiyi olmazsa olmaz yapan bir diğer şey de elbette Firefox'un zaman zaman "rich text" kopyalayamama bug'ı. Bug düzeltildiğinde eklenti o kadar da gerekli olmayacak çünkü MS Office yapıştır işleminden sonra metni kolaylıkla formatsız hale getirebiliyor.

    Eklentinin seçeneklerinden formatsız kopyalama işlemini varsayılan kopyalama işlemi olarak da atayabiliyorsunuz, ancak bu özelliğin kullanılmasını önermiyorum.

  • Fasterfox: Firefox'unuzu turbo-charge eder, yani web'de daha hızlı dolaşmanızı sağlar. En popüler Firefox eklentilerden biridir.

    about:config sayfasından elle Firefox'u hızlandıran ayarlar yapmak yerine Fasterfox kullanmanızı tavsiye ediyorum. Neden derseniz, önceden yazdığım bir yazıda Firefox'umun sık sık çöktüğünden bahsetmiştim, sebebi elle yaptığım ayarlarda bir parametreyi çok yüksek vermemmiş. Ayarı düzelttikten sonra artık Firefox'um eskisi kadar sık çökmüyor. Ayrıca elle yapılan Firefox'u hızlandıran ayarların hemen hepsinin Fasterfox'un özellikler menüsünden de yapabildiğini vurgulamak istiyorum.

    (Not: Fasterfox bir ayarı siz önceden elle müdahale etmişseniz değiştirmez ve olduğu gibi bırakır. Yani Fasterfox'un normalde müdahale ettiği bir ayarı elle bozduysanız yine elle düzeltmeniz gerekir.)

  • Flashblock: Web sayfalarındaki Flash animasyonlarının siz üzerlerine tıklamadıkça görüntülenmemesini sağlar. Böylece abuk sabuk ve dikkat dağıtıcı animasyonlardan kurtulmuş olursunuz. Emin değilim ama Eklenti Firefox'un flash animasyonunu indirmesini de engelliyor, bu durumda hem sayfanız daha hızlı açılmış oluyor, hem de kotalı ADSL kullanıyorsanız daha az veri indirdiğiniz için kotadan tasarruf etmiş oluyorsunuz.

  • Flashgot: Firefox içinden FlashGet programını kullanabilmenizi sağlar. FlashGet en işlevsel dosya indirme programlarından biridir ve ücretsizdir (shareware).

  • Google toolbar: Google araması, resim araması, site içi arama ve daha fazlası. Kesinlikle vazgeçilmez bir eklenti. Eğer Firefox'u Mozilla'nın sitesinden indirdiyseniz Google araç çubuğu olmadan gelir, araç çubuğunu indirmek istiyorsanız açıkgünlüğün sağ üst köşesindeki "Google Araç Çubuğu ile Birlikte Firefox'u da İndirin" resmine tıklayın. Bu resme Firefox ile tıklarsanız sadece Google araç çubuğunu indir ekranı gelir.

  • Menu Editor: Firefox'unuza her kurduğunuz eklenti sağ tıklama menüsüne (context menu) yeni seçenekler ekler ve zamanla menü şişmeye, siz de aradığınız seçenekleri bulamamaya başlarsınız. Menu Editor eklentisi ile sadece sağ tıklama menüsünden değil, tüm menülerden gereksiz gördüğünüz ve/veya kullanmadığınız seçenekleri çıkarabilirsiniz ve tertemiz menülerden aradığınız işlevlere kolayca erişirsiniz.

  • PDF download: Normalde pdf dosyasına işaret eden bir bağlantıya tıkladığınızda Firefox hemen dosyayı indirir ve tab'a gömülü Acrobat Reader ile görüntüler. Oysa dosyayı indirip sonra açmak daha sağlıklıdır, zira korkunç büyük ve açılışı uzun sürdüğü için Acrobat Reader Firefox'un bir süre donmasına neden olabilir. Aynı donmayı pdf dosyasını açtığınız tab'ı kapatırken de yaşayabilirsiniz. Bu eklenti tıkladığınız bağlantı bir pdf dosyasına işaret ediyorsa ise size dosyayı Firefox içinde açmak mı, indirmek mi istiyorsunuz diye sorar.

    Eklenti ayrıca ücretsiz bir web servisini kullanarak pdf dosyalarını HTML olarak görüntüleme özelliğine sahip.

    Bu eklentiye benzer bir eklenti olarak ViewSourceWith var, onun da oldukça işlevsel özellikleri var.

  • Restart Firefox: Bir eklenti veya tema kurduğunuzda ve kaldırdığınızda, bir eklentiyi "enable" veya "disable" ettiğinizde değişikliklerin etkinleşmesi için Firefox'u yeniden başlatmanız gerekir. Bu eklenti araç çubuğuna bir yeniden başlat düğmesi ve "File" menüsüne "Restart Firefox" seçeneği ekler.

  • Tab Mix Plus: Tab Mix Plus Firefox'un belki de en önemli eklentisi. Crash Recovery de dahil olmak üzere birçok eklentinin yaptığı işi tek başına yapıyor. Özellikleri:
    • Firefox'un yeni pencerede açacağı sayfaları yeni tab'da açmasını sağlar (sayfa tabda daha hızlı açılır).
    • Javascript Pop-up'larını tamamen kapatma imkanı sağlar.
    • Bazı sitelerden dosya indirirken açılan boş sayfaları kapatır.
    • Kapattığınız tabların ve pencerelerin kaydını tutar, yanlışlıkla kapattıklarınızı kolaylıkla tekrar açmanızı sağlar (Opera gibi).
    • Ctrl+Tab tuş kombinasyonunu kullanarak tıpkı Windows'taki Alt+Tab gibi tablar arasında kolayca geçiş yapabilmenizi sağlar. (Not: KDE aynı kısayolu sanal ekranlar arasında geçiş için kullanır. Dolayısıyla eklentinin bu fonksiyonunu kullanabilmek için önce KDE'nin ekran geçiş kısayolunu değiştirmeniz gerekiyor.)
    • Normalde herhangi bir tab'a farenizin üçüncü tuşu ile tıkladığınızda (middle-click) o tab kapanır. Ama faresinin üçüncü tuşu olmayanlar bu eklentiyi kullanarak her tab'a tab kapatma düğmesi koyabilir. Eklenti ayrıca tablar çubuğuna yeni tab aç düğmesi de koyabiliyor.
    • Bu eklenti ile henüz okunmamış olan tabları kolayca farkedebilmek için tab başlık metnine istediğiniz etkiyi uygulayabilirsiniz. Örneğin okunmamış tab'ın başlık metninin kırmızı renkte görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
    • Firefox çökerse sonraki ilk açılışında çöktüğü an açık olan tüm sayfaları ve tabları geri yükler. Hatta bir yerde örneğin Firefox çöktüğünde e-posta yazıyorsanız, yazdığınız metni de kurtarıyor diye okudum ama henüz bu özelliği deneme fırsatım olmadı. (Not: Bunu Linux'ta denemek çok kolay, Firefox'u açın, birkaç tab ve sayfa açın ve ardından Ctrl+Alt+Backspace ile X-Sunucuyu öldürün :)
    • Session saklama özelliği var, yani Firefox'u kapatırken o an açık olan tablardaki ve pencerelerdeki sayfaların adreslerini kaydeder, Firefox'u tekrar açtığınızda kaldığınız yerden devam edersiniz (Opera gibi).
    • Daha pek çok özelliği var.
Olmazsa Olur Ama Olsa Daha İyi Olur Eklentiler
  • All-in-One Sidebar: Firefox ekranının soluna, üzerinde "download manager"ı, sık kullanılanları, eklentileri ve temaları (ve fazlasını) açan düğmeler bulunan küçük bir araç çubuğu koyar ve bu özelliklere hızlı erişim sağlar. Bu araç çubuğu kolaylıkla gizlenebilir. Eklentinin asıl fonksiyonu elbette bu değil, All-in-One-Sidebar bahsettiğim fonksiyonların Firefox'un Sidebar'ında açılmasını sağlar (yani ekranın solunda, frame gibi) ki ben şahsen sidebar kullanımı oldukça ergonomik buluyorum. Bu eklenti sayesinde dilerseniz bir web sayfasını bile sidebar'da açabilir, iki ayrı web sayfasını yanyana görebilirsiniz.

  • Del.icio.us Post: Bu eklenti del.icio.us'un resmi eklentisi değil, ancak bence resmi eklentiden daha iyi. Resmi eklenti Del.icio.us'a bir bağlantı gönderecek olduğunuzda yeni bir Firefox penceresi açar, ancak bir diyalog penceresi açmak Firefox penceresi açmaktan çok daha hızlıdır. İşte del.icio.us post eklentisini kullanmamın en önemli nedeni de bu, bu eklenti sizden tüm bilgileri bir diyalog penceresi ile alır ve bağlantınızı del.icio.us'a gönderme süreniz resmi eklentininkine kıyasla en az üç kat azalmış olur.

    Bu arada delicious İngilizce "nefis" demek ve bu site hakikaten isminin hakkını veriyor. del.icio.us'u hiç duymadıysanız bir bakın derim.

  • Forecastfox: Bulunduğunuz şehrin hava durumunu ve hava tahminlerini Firefox'un durum çubuğundan takip edebilmenizi sağlar, hatta minik bir uydu fotoğrafı bile gösterir.

  • Firesomething: Bu eklentiden önceki bir yazımda bahsetmiştim. Firesomething Firefox'un ismini komik hayvan isimleri ile değiştirir. Sıfır işlevsellik ama yine de en sevdiğim eklentilerden birisi :) Türkçeleştirmeye çalıştım ama Türkçe harfleri kabul ettirmeyi başaramadım :(

  • IE Tab: Firefox'un içinde IE tab'ı açmanızı sağlar. Sadece IE ile görüntüleyebileceğiniz sitelerde çok işe yarar (örneğin Outlook'un web sürümü ile e-posta hizmeti veren sayfalar. Bu sayfaları Firefox ile görüntüleyebilirsiniz ama e-postalar içinde arama yapma özelliği sadece IE'de çalışır).

    Eklenti sağ tıklama menüsüne "Sayfayı IE tab'da aç" seçeneği ekler. Durum çubuğuna eklediği ikona tıkladığınız an bulunduğunuz sayfa aynı tab'da ama bu sefer IE ile görüntülenir. İkona tekrar tıkladığınızda ise Firefox görüntülemesine dönersiniz. Ayrıca bazı sayfaların sadece IE ile açılmasını da sağlayabilir.

    Özellikle web sayfası tasarımcıları ve açıkgünlükçüler için oldukça elzem bir eklenti. Firefox kullanıyor olabiliriz ama insanların %70'i hala IE kullanıyor, dolayısıyla IE'nin sayfalarımızı nasıl görüntülediğini kontrol etmemiz gerekiyor, çünkü hakikaten IE bazen Firefox'ta normal görünen bir sayfayı hatalı görüntülüyor.

  • Image Toolbar: Hani IE'de bir resmin üzerine geldiğinizde resmin sol üst köşesinde bir menü çıkar ya, işte bu eklenti Firefox'a aynı menüyü daha fazla seçenekle birlikte ekliyor. Eklentiyi kurduktan sonra ikon boyutunu küçültmeyi ve metinleri kaldırmayı unutmayın, aksi halde menü resmin üzerinde büyük bir yer kaplıyor ve sinir bozucu oluyor.

    Eklenti Linux'ta kullanıldığında ve küçük ikon modundayken bir bug'dan ötürü tüm düğmelerin ikonlarını aynı görüntülüyor, ama düğmelerin işlevlerinde bir problem olmuyor. Windows'ta böyle bir problem ortaya çıkmıyor.

  • ImageShack Right-Click: Resimler için sağ tıklama menüsüne "Imageshack'a yükle" seçeneği ekler. Sadece iki tıklama ile web'deki herhangi bir resmi imageshack'a yükleyebilirsiniz. Blogcular ve forumcular için oldukça kullanışlıdır.

    Bazı siteler resimleri korumak için üzerlerine şeffaf resimler koyarlar (örnek IMDB). Bunlardan kurtulmak için de Backgroundimage Saver eklentisini kullanabilirsiniz ;)

  • Save Image in Folder: Eklentiye web'den resim indirdiğiniz dizinlerini tanıtır ve bu dizinlere isim verirsiniz (örneğin "Resimlerim", "Komik Resimler", "Masaüstü", "USB Bellek", vs.). Ardından bir web sayfasındaki resme kaydetmek üzere sağ-tıklarsınız, ve işte tanıttığınız dizinler listelendi. Birini seçin ve resim istediğiniz dizine kaydolur. Ne oldu? 1. Zaman kazandık, 2. Resimleri kategorilere göre ayırma derdimiz kalmadı, yani gene zaman kazandık.

  • SearchPluginHacks: Firefox, üzerinde gelen genelleştirilmiş arama motoruna eklediğiniz arama motorlarını silme seçeneği sunmaz. Bu eklenti, listeden bir arama motorunun üzerine sağ tıkladığınızda "Bunu Sil" seçeneği sunar.

  • Text Size Toolbar: Bir web sitesinin kullandığı yazıtipi küçükse bu durum özellikle büyük ekranlarda (mesela 17') ve yüksek çözünürlükte gözü yorar. Bu eklenti bir tıklama ile sayfada kullanılan yazı tipini büyütmeyi, küçültmeyi veya orijinal büyüklüğüne getirebilmeyi sağlar.
Eklenti Kullanımı Konusunda İpuçları
  • En önemli kural: Firefox'u mümkün olduğunca en az eklenti ile kullanın. Eklenti sayısı arttıkça Firefox kararsızlaşır ("unstable") ve çökmeler artar. Ayrıca fazla eklenti Firefox'un performansını düşürür. Eklentilerin büyük çoğunluğunun Mozilla tarafından yazılmadığını ve bug'lar içerebildiklerini aklınızdan çıkarmayın. Bu buglar ve benzer işlevli eklentiler arasındaki çakışmalar Firefox'un çökmesine neden olan en önemli etkenlerdir.
  • Kurmuş olduğunuz eklentileri periyodik olarak kontrol edin. Hiç kullanmadığınız, o kadar da gerekli olmayan ve benzer işlevli eklentileri silin.
  • Mozilla'nın Firefox eklentileri sayfasında kullanıcıların eklentiye yaptıkları yorumları okumadan eklenti kurmayın. En basitinden bu yorumlar arasında bazen "bunu kurmayın, şu eklenti daha iyi" gibi yorumları olabiliyor. İngilizceniz yoksa kur/kurma kararınızı kullanıcıların eklentiye memnuniyetleri ölçüsünde verdikleri puana göre görüntülenen yıldızlara ("Rating") bakarak verin.
  • Eklentiyi kurduktan sonra eklentinin ayarlarına bakın. Eklentiyi özelleştirmiş ve tanımış olursunuz; ayrıca ayarlar arasında harika seçenekler de bulabilirsiniz. Eklentinin tam olarak ne yaptığını bilmezseniz Firefox'ta birden ortaya çıkan ve istenmeyen bir özelliğin hangi eklentiden geldiğini bulmak için tüm eklentilere tek tek bakmak zorunda kalabilirsiniz.
  • Kurmuş olduğunuz bir eklentinin ne işe yaradığını tam olarak çıkartamıyorsanız o eklentiyi "disable" edin ve Firefox'ta nelerin değiştiğine bakın.
  • Yeni yayınlanan eklentileri takip edin. Aralarında uzun süredir beklediğiniz eklentiler veya çok işlevsel eklentiler olabiliyor: RSS, Web.
  • Eklentilerinizi periyodik olarak güncellemeyi unutmayın. Güncellemelerde bugfix'ler ve yeni özellikler olabiliyor.
  • Resmi Mozilla sitesi ve bilinen siteler dışında tanımadığınız bir siteden mecbur kalmadıkça eklenti kurmayın. Firefox sizi zaten bu konuda uyaracaktır. Zayıf bir ihtimal ama eklentinin içinde herşey olabilir.
  • Aradığınız özellikleri taşıyan bir eklenti bulamıyorsanız kendi eklentinizi yazın :) Orta seviye programcılık bilginiz varsa eklenti yazmak hiç de zor değil. Web'de bu konu ile ilgili ziyadesiyle kaynak var. Ayrıca elbette yayınlanmış eklentileri de kurcalayarak da pek çok şey öğrenebilirsiniz.
Hepinize ateş tilkinizle mutlu web sörfleri diliyorum :)

Ocak 30, 2006

Atom Bombası Fotoğrafları: "100 Suns"

1963 yılında SSCB ile ABD arasında nükleer denemeleri kısıtlayan bir anlaşma imzalanana dek tüm nükleer denemeler yer üstünde yapılıyormuş. Michael Light isimli fotoğraf sanatçısı bu denemeler esnasında çekilen 100 adet fotoğrafı bir araya getirerek bir kitap yayınlamış.

Kitabın web sayfasında 13 adet fotoğraf görebiliyorsunuz.

Bir daha asla bu tür fotoğraflar çekilememesi dileğiyle.

[Burada] [Kaynak: Neatorama]

Ocak 29, 2006

Elektrik Üreten Hız Tümseği (Kasis) Yapıldı

Image Hosted by ImageShack.usİngiltere'de araçlar üzerinden geçtiğinde elektrik üreten bir hız tümseği geliştirildi.

12 yıllık bir süreç içinde geliştirilen elektro-kinetik hız tümseği her otomobil geçişinde 10kW elektrik enerjisi üretiyor. Yeni hız tümseğine yerel yetkililer büyük ilgi gösterdi; önümüzdeki yıl 2.000 adet üretilmesi planlanıyor. Hız tümseği trafik lambalarının ve yol işaretlerinin enerji ihtiyacını karşılayacak ve yaklaşık 25.000£'a (yaklaşık 60.000YTL) mal olacak.

[Burada] [Kaynak: WMMNA]

Dünya Petrol Rezervlerinin %5'i Bir Günde Nasıl Yokoldu?

20 Ocak Cuma günü dünya petrol rezervleri %5 azaldı. Hayır şaka değil, gerçekten azaldı.

20 Ocak günü Kuveyt'in petrol rezervlerinin tahmin edilenin yarısı kadar olduğu açıklandı. Kuveyt dünya petrol rezervlerinin %10'una sahip olduğu için böylece dünya petrol rezervleri otomatikman %5 azalmış oldu.

[Burada] [Kaynak: digg]

Ocak 28, 2006

Kuş Gribi Aşısı Bulundu

[26.01.2006] Pittsburgh Üniversitesi bilim adamları fareler ve tavuklar üzerinde yapilan deneylerde 100% etkinlik gösteren bir kuş gribi aşısı bulduklarını açıkladılar.

Aşı ölümcül kuş gribi virüsünün önemli bileşenlerinin genetik mühendisliği yöntemleri kullanılarak manipüle edilmesiyle geliştirildi. Kuş gribi bu güne dek Güneydoğu Asya'da ve Avrupa'da 80'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

[Burada] [Kaynak: digg]

Yazgeçler - III

  • Alıntı: "I am a great housekeeper. Every time I leave a man, I keep his house - Zsa Zsa Gabor"
  • Amerikan argosunda os*ruğa "air biscuit" de deniyormuş. Örnek kullanım: ‘I hate to tell you this, but I’ve just launched an air biscuit’ :))))
  • "Prensesin" sayfası. Uyarı, sayfayı açmadan önce güneş gözlüğü veya kaynak camı takın, bu sayfa retinanızı tahrip edebilir. "Öfori" kelimesinin cümle içinde kullanımı gibi bir yer.
  • İyi haber, Firesomething eklentisi kolay bir şekilde Firefox 1.5 ile uyumlu hale getirilebiliyormuş. Denedim çalışıyor :)
  • Virgin Galactic şirketi New Mexico'da (ABD) ticari uzay üssü kuruyormuş. Ticari uçuşlara 2009'da başlamayı düşünüyorlarmış. 126 ülkeden 38.000 kişi şimdiden depozito ödeyip uzaya gitmek için sıraya girmiş.
  • Dijital olarak metale basılmış Metale dijital baskı (print) yaparak nefis üç boyutlu heykeller yapmışlar.
  • Bir motosiklet meraklısı hobi için 225 beygir gücünde tek tekerlekli motosiklet yapmış. Tek tekerlekli derken, hani son yıldız savaşları filminde Ewan McGregor'un kullandığı bir araç vardı ya, işte ondan.
  • Mutsuz, hüzünlü, melankolik hissettiğinizde "acil durumda bakınız" sitesi: "Cute Overload".
  • Esnek e-mürekkepli dijital duvar saati.
  • Plastik üzerinde duran esnek mikroişlemci yapmışlar.
  • Havuzda yüzen bebeklerin fotoğrafları.
  • Stalin'in insan-goril savaşçı ordusu projesi (fiyaskosu).
  • Evlenmeden önce mutlaka yapmanız gereken 14 şey.
  • Restoranlardaki gibi peçete katlayabilmek istiyorsanız burayı okuyun.
  • Dünyanın en ünlü bazı kütüphanelerinde insan derisiyle kaplı kitaplar bulunuyormuş!!!
  • Köpekler bir insanda kanser olup olmadığını koklayarak anlayabiliyorlarmış.
  • Şişe kapağı şeklinde tripod (monopod). Tripodunuzu yanınıza almayı unutabilirsiniz ama bu küçük şeyi herhangi bir şişeye takıp şişeyi tripod (monopod) olarak kullanabiliyorsunuz.
  • Leyan Lo isimli 20 yaşındaki Caltech öğrencisi zeka küpünü 11.13 saniyede çözebiliyormuş.
  • Şeyleri mundar etmeden ikiye bölme rehberi.
  • Kuş gribi virüsü Türkiye'de mutasyon geçirmiş, ama bu korkulan insandan insana bulaşma mutasyonu değilmiş.
  • Stuffonmycat.com: Tuhaf bir fikir ama resimler çok sevimli, özellikle kedilerden pek haz etmiyorsanız :)
  • Kendinden hoparlörlü yastık.
  • Katlanabilir, kumaş klavye.
  • Lavla yemek pişirmenin sırları ve incelikleri.
  • Önceki bir yazıda saçında ithal saç jölesi olduğu keşfedilen bir demir çağı bataklık-adamından bahsetmiştim. İşte onun tırnakları da manikürlüymüş.
  • Köpek bisküvisi atan tabanca.
  • Cep telefonu kanser yapmıyormuş (?).
  • Bir lap-top bilgisayarın röntgeni neye benzer?
  • İzlanda fosil yakıtları tamamen bir kenera bırakmaya hazırlanıyor. Ülkenin zengin jeotermal kaynakları sayesinde şehirleri rahatlıkla ısıttıkları gibi ayrıca bol miktarda hidrojen de üretebiliyorlar. Zaten gelecekte İzlanda dünyanın en büyük hidrojen üreticisi olabilir, yani bir nevi bugünün Arap ülkeleri, Norveç'i gibi. İzlanda'nın zengin jeotermal kaynakları adanın çok büyük bir fay hattı üzerinde olmasından kaynaklanıyor.
  • Bunlar şişeye nasıl girer?: Ayakkabı, zeka küpü...

Haftanın Sanatçıları

Sanatçıların isimlerinde referans aldığım sitelere bağlantı var. Oradan sanatçının kendi sitesine geçebilirsiniz. Altında boyutu yazan resimler thumbnail'dir, tıklayarak büyük halini görebilirsiniz.

Jim Woodring (resim)
Image Hosted by ImageShack.us

Travis A. Louie (resim)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Joana Vasconcelos (Seramik)
Image Hosted by ImageShack.us

Daron Mouradian (resim)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Charles Saatchi Tessa Farmer ("böcek sanatı")
Image Hosted by ImageShack.us

Ocak 27, 2006

Dünyalı künyesi (uzaylılar kaçırırsa diye)

Uzaylılar tarafından kaçırılırsanız, uzaylıların sizi dünyaya sağ salim geri getirebilmeleri için üzerinde dünyanın koordinatlarına dair bilgi bulunan künyeler yapmışlar.

Diyelim ki uzaylılar tarafından kaçırıldınız ve evrenin bilinmeyen bir köşesine götürüldünüz. Derken bir sebepten uzaylılar sizi gezegeninize geri götürmeye karar verdiler. Fakat o da nesi, bir evrennet solucanı yüzünden tüm widwons tabanlı bilgisayarları çöktüğü için uzaylılar sizi hangi gezegenden kaçırdıklarını bir tür bulamıyorlar, nedense hatırlayamıyorlar da:

1. Uzaylı: "Böyle masmavi, harika bir gezegen değil miydi? Hani, yörüngeden manzarayı seyrederken bi şişe pangalaktik gargara yuvarlayıp komalık olmuştuk hatırlasana?"

2. Uzaylı: "Doğru doğru, bak şimdi hatırladım. Tam üç gün kendime gelememiştim. Ama değerdi be, çok kalite gargaraydı o. Bi daha öylesine rastlamadım."

1. Uzaylı: "Boşver şimdi gargarayı, gezegenin koordinatları yok elimizde, nasıl geri götürücez bunu?"

2. Uzaylı: "Ne biliim olm kaçırmadan önce düşüncektin onu. Hem yasak böyle şeyler biliyosun. Başın belaya girecek, söylemedi deme."

1. Uzaylı: "N'apayım, bizim oğlan çok ısrar etmişti. Bilim projesi yaptı bununla. Hocası da beğenmedi projeyi gerçi. Kıyamadık, evde besleyelim dedik. Bi süre sonra bizimki sıkıldı tabi bundan, bırak 270. dereceden polinomları, 3. dereceden polinomların köklerini bile bulamıyormuş düşünsene."

2. Uzaylı: "E heralde, şuna baksana bunun evrimsel yaşı en fazla 20milyon yıl kadardır, ne bekliyodun ki." burada elbette Hykkrg yılı kastediliyor, yani kendi ana gezegenlerinin yılı.

1. Uzaylı: "Dooru haklısın. Neyse bizimki götür bunu diye tutturdu. Çaktırmadan uyutturacaktım, oğlan anladı, kesinlikle olmaz dedi. İlla ki gezegenine geri götürecekmişim. Bunu gemiye gizlice sokana kadar akla karayı seçtim. Fakat nedense hangi gezegenden olduğuna hiç dikkat etmemişim, o kadar da uzaylıyım yani..."

2. Uzaylı: "Yani."

Dünyalı: "Hlleo, oevr hree..."

2. Uzaylı: "Abi bi bak istersen seninki bize bişey anlatmaya çalışıyo galiba."

Dünyalı: "Plseae tkae me hmoe. Loko, uoy nac fnid het ctrneodaios fo ym hmoe pealnt unsig tihs Ltooiacn Etrah Tag!"

1. Uzaylı: "Boynundaki şeyi gösteriyo. O ne ola ki ? Allah Allah o şeyi bir senedir nasıl oldu da farketmedik?"

Künyeyi görürler:



2. Uzaylı: "Hakkatten o ne yaa öyle? Dur bi bakiim şuna. Aaaa gel gel süper bişey olm bu, yırttın yırttın."

1. Uzaylı: "Neymiş?"

2. Uzaylı: "Buna seninkinin gezegeninin koordinatlarını bulmak için gerekli bilgileri koymuşlar. Bak pulsar bunlar, bu da yıldız sisteminde gezegenin yeri."

1. Uzaylı: "İyi de hangi galakside bu sistem?"

2. Uzaylı: "Soruya bak. Bu kadar ilkel bir canlı hangi galaksiden olabilir? "Evren ve Hayat" dersinde öğrendiklerimizi hatırlamaya çalışsak."

1. Uzaylı: "Tamam tamam Synolamaundan bu. Yanlız biliyosun ben o dersten büt'te geçtim. Az kalsın atılıyordum o ders yüzünden."

2. Uzaylı: "Niye ki çok kebap dersti o."

1. Uzaylı: "Dalga mı geçiyosun? Tam 1500 galaksi, her birinde milyonlarca gezegen. Her birinin yerçekimi ayrı, atmosferi ayrı, madde dağılımı ayrı. Sonsuz çeşitlilik. Ezberlenir mi o kadar şey? Tamam uzaylıyız ama bilgisayar mıyım ben? Protesto ettim aslında ben o dersi, özellikle çalışmadım. Ezberci eğitime karşıyım ben."

2. Uzaylı: "Ne ezberi, açık kitap oluyordu bütün sınavlar."

1. Uzaylı: "Atıyosun."

2. Uzaylı: "Beyefendi yeşil kı*ınızı kaldırıp derslere gelseydiniz bilirdiniz sınavların açık kitap olduğunu."

1. Uzaylı: "N'apayım uykum ağır benim."

2. Uzaylı: "Şu gezegenin koordinatlarına bakar mısın, lütfen. Rica ediyorum."

1. Uzaylı: "Hani çalışmıyo ki bilgisayarlar"

2. Uzaylı: "Şurda bi tane lnuix makine var, ona solucan falan giremiyo."

1. Uzaylı: "Dooru çalışıyo bu. Bi saniye bakıyorum....Aaa tesadüfe bak, bir sonraki durağımız orasıymış. Dyüna gezegeni. Tamam yaaa! Üffff. Hatırladım şimdi. Ne biçim uzaylıyım ben yaaa?"

2. Uzaylı: "Çok içiyosun çoooook."

1. Uzaylı: "Tencere dibin kara seninki benden kara."

VE DÜNYALI EVİNE DÖNER

Dünyalı künyesinin fiyatı 13$ ve uzaylılar tarafından kaçırılıp dünyaya sağ salim dönemezseniz paranızı iade ediyorlarmış!!!?!?!!

[Burada] [Kaynak: Neatorama]

Otomatik çiçek sulayıcı

Tatile çıkarken saksıları su dolu leğene koymaya son. Ayrıca artık bitkileriniz asla sulamaya üşendiğiniz veya sulamayı unuttuğunuz için kurumayacak.

Bitki Sulama Sistemi aynı anda 14 bitkiye kadar sulayabiliyor. Üstelik her bitkiye verilen su miktarını ayrı ayrı ayarlayabiliyorsunuz. Cihazın 7 litrelik su kapasitesi 14 saksı bitkisini iki hafta boyunca sulamaya yetiyormuş.

[Burada] [Kaynak: The Red Ferret Journal]

Bu araba düz duvara tırmanıyor!

Duvar kağıdınıza ve tablolarınıza elveda deyin. Humvee "süper güçlü zemin emme" teknolojisi ile duvarlarda gezebiliyor.

Tam bir pil canavarı olduğuna eminim. Ayrıca araba hakkında Gizmodo'nun yorumuna da katılıyorum; araba muhtemelen tavana yakın bir yerdeyken düşmeye karar verecek ve 80$'lık oyuncağınız paramparça olacak.

[Burada] [Kaynak: Gizmodo]

Evde Yapılabilecek Şeyler

Bunları kısa kısa geçmek istiyorum, ilginizi çekenlere bakarsınız. Hepsi evde yapılabilecek şeyler, hobiciler, amatör fotoğraf-film sanatçıları ve bilim projesi hazırlayan öğrenciler için birebir şeyler. Nasıl yapıldıkları sitelerinde detaylı olarak anlatılıyor:

  1. [Pringles Kutusundan Makro Objektif]
  2. [Fig Rig (kamera stabilizör)]
  3. [Filmlerde kullanılan sahte camdan yapın]
  4. [USB Nokia Şarj Aleti]
  5. [IPod'unuzu bisikletinizle şarj edin]
  6. [Kablosuz İnternet Dedektörü]
  7. [Basit FM vericisi]
  8. [Stereo FM vericisi]
  9. [İkili (binary) saat]
  10. [CNC tezgahı yapımı!!!]
  11. [EKG yapımı!!!]
  12. [Basit bir yalan dedektörü]
  13. [Basit ve kullanışlı bir kablo toplayıcı]
  14. [Kola kutusundan Van de Graaf Jeneratörü]
  15. Mutlaka görmüşsünüzdür filmlerde, yukarı uzanan iki tel, arasında elektrik akımı oluyor ve akım aşağıdan yukarı doğru bızzzzt...bızzzzt..diye ilerliyor. İşte onun adı "Yakup'un Merdiveni"ymiş. Yüksek akımla çalıştığı için oldukça tehlikeli birşey, mutlaka yetişkin gözetiminde ve azami dikkatle yapılmalı! [Burada]
  16. [ Kendi sabununu kendin yap]
  17. [İp ve sopalarla yapabileceğiniz onlarca şey]
  18. [Beyaz şaraptan şampanya yapın]
  19. [Kola kutusundan ocak yapımı]
  20. [Mini "böcek" robot yapımı]
  21. [İnternetten kumanda edilebilen robot yapımı]
  22. [Kamp ateşi nasıl yakılır? (Bu evde yapmak için değil tabii ki :)]
  23. [Küçük bir yelkenli tekne nasıl yapılır?]
  24. ve daha yüzlercesi...
Kolay gelsin, iyi eğlenceler :)

Ocak 26, 2006

Bir Gezegene İsim Veren Hayattaki Son Kişi

[13 Ocak 2006] 11 yaşındayken güneş sisteminin 9. gezegeni için Plüton (Pluto) ismini öneren Venetia Phair, 87 yaşına girdi. Kendisi bir gezegene isim veren hayattaki son kişi.

Hikaye özetle şöyle: Bayan Phair çocukken, bir gün dedesi Falconer Madan gazetede yeni bir gezegen bulunduğuna ve henüz adlandırılmadığına dair bir haber okur. Bu durumdan küçük Venetia'ya bahseder ve bir önerisi olup olmadığını sorar. Venetia Yunan ve Roma mitolojisine oldukça meraklı bir çocuktur ve gezegen için Romalıların yeraltı tanrısının ismi olan "Pluto"yu önerir.

Bay Madan bu öneriyi çok beğenir ve hemen Oxford Üniversitesinde Astronomi profesörü olan arkadaşı Herbert Hall Turner'a iletir. Profesör Turner dünya çapında süregelen astronomi haritası oluşturma projesinin önde gelen isimlerinden biridir. Profesör de bu ismi çok beğenir ve gezegeni keşfetmiş olan Arizona'daki Lowell gözlem evine bir telgraf çekerek öneriyi bildirir. 1 Mayıs 1930 tarihinde öneri resmen kabul edilir ve 9. gezegen "Pluto" olarak adlandırılır. Bu güzel haber üzerine bay Maden küçük Venetia'yı 5£ harçlıkla ödüllendirmiş :)

Aslında gök cismi isimlendirmek Madan ailesi için bir çeşit gelenek olmuş, zira bayan Phair'in büyük amcası Henry Madan da Mars'ın ayları Phobos ve Deimos'u adlandıran kişiymiş.

[Burada] [Kaynak: Boing Boing]

USB İçecek Soğutucu

USB içecek ısıtıcı olur da soğutucu olmaz mı? Olur, hem de özellikle yazın süper olur. Fiyatı 40$'mış.

Sırada herhalde USB "ılıtıcı" var. Yok canım dalga geçmiyorum, biberon falan ılıtmaya yarar herhalde böyle bişi. Öfff...


[Burada] [Kaynak: Gizmodo]

FireFox Çöktüğünde Delirmemek İçin

Siz de benim gibi Firefox'unuza onlarca eklenti kurdunuz, config ayarlarını kurcaladınız, temalar indirdiniz, üzerine de ffx'in bugları eklendi ve durmadan çöken bir Firefox elde etmeyi başardınız. Bir süre sonra bu çökmeler sizi iyiden iyiye delirtmeye başladı çünkü ffx çöktüğünde o an açık olan tüm sayfaları kaybediyordunuz. Bir an IE'ye dönmeyi bile düşündünüz. Sonra bu yazıyı okundunuz ve silkinip gerçek dünyaya döndünüz :)

Arkadaşlar Firefox çöktükten sonraki ilk açılışında çökme anında açık olan tüm tabları ve sayfaları geri yükleyen bir eklenti var. Yani ffx çökse bile o an açık olan sayfaları kaybetmiyorsunuz. Eklentiyi bu sayfadan indirebilirsiniz: [CrashRecovery]. Ben az önce denedim (yani ffx az önce çöktü), çalışıyor ;)

Ne olursa olsun bu çökme meselesi gerçekten çok can sıkıcı, eminim Ffx'in yeni sürümleri daha kararlı olacak ancak şu an ffx (en azından benimkisi) IE'den kesinlikle daha sık çöküyor ve cidden sinir bozucu bug'ları var. Örneğin bu browser zaman zaman metin kopyala-yapıştır işlemlerini bile yapamıyor, hatta bazen kes yapıyor ama yapıştır yapmıyor yani bunu hemen farkedip CTRL+Z yapmazsanız kestiğiniz metne elveda diyebiliyorsunuz! Linux ffx'i ile blogger'da mesaj yazıyorsanız home tuşu çalışmıyor, CTRL+ok tuşu çalışmıyor, blogger'daki yazıları düzenleme sayfası hatalı görüntüleniyor, tarayıcının bazı yerlere en elzem özellikleri koymamışlar onlar için eklenti indirmek zorundasınız, vs.vs.vs. Ffx'e geçmeyi düşünüyorsanız bu sorunları bilmelisiniz.

Öte yandan bu sorunların bir kısmı; ama hepsi değil; benim ffx'ime ve sistemime ait sorunlar olabilir, onu da hatırlatayım. Kendi adıma ffx'den vazgeçmem mümkün değil, çünkü bu sinir bozucu özellikleri defalarca kez unutturan onlarca güzel özelliği var. Kısacası ffx kötünün iyisi.

Opera'yı da ffx'e yeni geçtiğim dönemde bir kez kurmuştum (o zaman ffx 1.0 vardı ve context menü ile ilgili berbat bir bug'ı vardı, menü ekranın dışına taşıyordu, o yüzden kurmuştum Opera'yı). Hoş görünüyordu ama tesadüf herhalde, açtığım ilk sayfayı hatalı görüntüledi, derhal sildim ben de Opera'yı.

Ocak 25, 2006

Vazolar Hakkında Bildiğiniz Herşeyi Unutun

İlk satın aldığınızda katlanmış bir kağıt parçasından başka birşey değil, ancak içine sıcak su koyduğunuzda esneklik kazanıyor ve ona istediğiniz şekli verip harika bir vazoya dönüştürebiliyorsunuz. Son olarak soğuk sudan geçiriyorsunuz ve vazoya verdiğiniz şekli sabitliyorsunuz. İsterseniz vazonuzu sonradan tekrar sıcak suya koyup eski kağıt haline getirebiliyormuşsunuz.



[Burada] [Kaynak: Gizmodo]

Nihayet!

Böyle birşey cidden gerekliydi iyi fikir.

Image Hosted by ImageShack.us

[Sayfası] [Satıldığı Site] [Kaynak: Cool Tools]

*Açıkgünlük Kuralları [Güncellenecektir]

Aşağıdaki kurallar sadece beni ve Harika Şeyler Günlüğünü bağlamaktadır:

  1. Zorunlu olmadıkça (hatalı bilgi ve yazım hatası) yayınlanmış yazıyı değiştirmeyeyim. Bu yüzden yazıyı yayınlamadan önce birkaç kez kontrol edeyim.

  2. Bir yazı üzerinde, yayınlanmasından sonra anlam değişikliği yaratan değişiklik yapıldığında yazının başlığının önüne bir yıldız koyayım. Örnek: "Başlık" -> "*Başlık"

  3. Bu zaten genel bir kural oldu: Yazı yayınlandıktan sonra düzeltme ve metin çıkarımı için yazıtipini üzeriçizili yapayım. Örnek: "bunun burda ne işi var yaf?"

  4. Ticari bağlantının (link) metninin başına ve sonunda yıldız konulmalı. Örnek bağlantı: "Amazon.com'dan *Midilli* alabilirsiniz.". Ticari bağlantı: Tıklanıldığında doğrudan veya dolaylı maddi kazanç sağladığınız bağlantı.

  5. Bir yazının içeriği tüm yaş grupları için uygun değilse bu durumu mutlaka yazının başlığında ([+Yaş Sınırı]) şeklinde belirteyim. Örnek başlık: "[+16] Bu Video'yu İzledikten Sonra Bir daha Kürk Giymek İstemeyeceksiniz"

  6. Yazgeç yazıları istisna olmak kaydıyla alıntılar mutlaka açık olarak belirtilmeli ve geriye bağlantı verilmeli.

  7. Bir kural, koyulmasından veya kabul edilmesinden önceki yazıları bağlamaz.
Şimdilik bu kadar, başka kurallar ortaya çıkarsa buraya eklerim.

Yazgeçler - II

  • Açıkgünlük tekrar deri değiştirdi. Eski şablon fazla aydınlıktı, gözü yoruyordu. Yazıtipi güç okunuyordu ve özellikle italik kullanıldığında şık değildi. IE ile görüntüleme problemleri vardı. Bir süredir üç kolonlu bir şablona geçmeyi düşünüyordum ve nihayet oldu, bunda FFx ve IE ile görüntüleme problemi yok, umarım Safari ile de OK'dir. Çok şık değil ama artık şablon mıncıklamayı az çok öğrendim, bundan sonra kendi şablonunu kendin yap modundayım. Zamanla güzelleştiririm. Bu arada şablon değiştirirken hem ana sayfanın, hem yazı sayfasının hem de arşiv sayfalarının, hem ffx hem de IE ile kontrol edilmesi gerektiğini de öğrenmiş oldum.
  • Blogger üyelerine uyarı! Bazen şablonu kaydet dediğinizde (yada "Republish the whole thing" dediğinizde) Blogger şablonun önemli bir kısmını siliyor. Bir kenarda mutlaka şablonunuzun yedeği olsun.
  • [6.12.2005] Pakistan bir şiiri baş harfleri yazıldığında"Başkan George W Bush" ortaya çıkıyor diye ders kitaplarından çıkarmış. Komik mi geldi? Bundan yaklaşık 10 yıl önce Ankara Büyükşehir Belediyesi de Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin kısaltması olan AŞOT'u, Kürtçe bebek anlamına geliyor diye AŞTİ yapmıştı.
  • Dünya çapında pek çok demokratik ülkede yapılan bir ankete göre insanların çoğunluğu "kötülere" işkence yapılmasını onaylıyormuş :(.
  • Bu haber televizyonlarda, gazetelerde çıktı da ben mi kaçırdım, yoksa hiç mi çıkmadı?: [05.12.2005] Kuzey Kıbrıs'lı Türk Futbolcular soyunup Türkiye'nin 70'lerdeki Kıbrıs operasyonu nedeniyle aldiklari 50 yıllık uluslararası maçlardan men cezasını protesto etmişler ve Ambargoların Canı Cehenneme ("Balls to Embargoes") diye pankart açmışlar.
  • Okan Bayülgen dublajda ustalaşıyor. Eskiden Okan bir filmi veya reklamı seslendirdiğinde sesinden ve tarzından Okan olduğunu hemen anlardım, artık daha zor tanıyorum.
  • Kobra zehiri kasları eritip sinir sistemini felç ediyormuş. Sinir sistemi bedenin yukarısından aşağısına doğru etkileniyormuş, yani kişi önce göz kapaklarını ve ağzını kontrol edemez hale geliyormuş. Ardından diyafram etkileniyormuş ve kişi nefes alma güçlüğü çekmeye başlıyorumuş. Erimiş kas parçaları da kan dolaşımına girip böbrekleri mahvediyormuş. Yılan zehirleri çok çeşitli imiş ve yine çeşitli zehirlerin birleşimi ile oluşan bir kokteyl gibiymiş. İyi haber ise şu, zehiri sentezlemek yılan için güç ve "masraflı" olduğu için olur olmaz her zaman zehrini kullanmıyor, sadece avlanırken kullanıyormuş. Sonuçta insanı avlamak için değil korunmak ve ürkütmek için soktuğundan ötürü yılan sokmalarının yüzde 90'ında zehir olmuyormuş. Aman siz yine de dikkatli olun. (National Geographic Kanalı)

Ocak 24, 2006

NEC'den Esnek Piller

[08.12.2005] NEC esnek şarjlı pil teknolojisi geliştirdiğini açıklamış. Piller 0.3 mm kalınlıkta imiş ve 30 saniyede şarj edilebiliyormuş.

Bu ürün için insanın aklına pek çok kullanım alanı geliyor. Bunlar örneğin elbise üzerine dikilebilir ve kendinden ısıtmalı, aydınlatmalı veya elektronik giyecekler yapılabilir. NEC pillerin kendinden elektrikli devre kartları üretiminde ve elektronik kağıtları beslemekte kullanılabileceğini söylüyor.
Image Hosted by ImageShack.us
[Kaynak: Gizmodo]

Ocak 23, 2006

Yazgeçler - I

  • Kızdım: National geographic kanalındaki bir belgeselde künyeyi kimlik kartı diye çevirmişler, bu hataların sonu gelmiyor zaten; işte size birkaç çeviri hatası daha: postkart (kartpostal), eciptolog (mısırbilimci)...Bir de tarzstil diye çevirenlere kızıyorum. Dahi anlamına gelen de ayrı yazılmadığında da cinnet geçiriyorum.
  • Annem anlattı, hırsızlar yeni bir teknikler geliştirmişler. Bir apartmana girip teyple bebek ağlaması sesi çalıyorlarmış, merak eden kadınlar kapıyı açıp bakıncı içeri dalıp evi soyuyorlarmış, aman dikkatli olalım, dikiz deliğinden bakmadan kimseye kapıyı açmayalım.
  • Bebeklik ile çocukluk arasındaki inanılmaz sevimli yaştaki "çocuklara" İngilizce toddler deniyormuş. Kelimeyi duymak bile beni gülümsetmeye yetiyor :)
  • LEGO'nun Mindstorms diye bir ürünü varmış, bununla bilgisayar kontrollü robotlar yapılabiliyormuş.
  • CNBCE'den inciler: "süper sponc", buna sünger demek çok mu zor? "TV Ekranında Sinematek Keyfi Yaşayacaksınız" Sinematek??!! Allah aşkına bu ülkede kaç kişi Fransızca biliyor?
  • Dışarıda harika bir kar var!
  • Hıristiyanların yılbaşı ağacı geleneği Germenlerin pagan zamanlarına uzanıyormuş. (Teşekkürler Özge)
  • Ferdinand Cheval, köyün delisi, müthiş insan! (Teşekkürler Devrim)
  • Şu an radyo'da A-Ha, Hunting High and Low çalıyor. Severim.
  • Firesomething diye bir eklenti vardı Firefox'ta. Firefox her açıldığında pencere başlığındaki "Mozilla Firefox" metnindeki firefox kelimesini komik şeylerle değiştiriyordu. Ör.: "Mozilla Lightningpython" "Mozilla Hypnomollusk" "Mozilla Hyperchipmunk" "Mozilla Turbotortoise"... Çok sevimliydi ama Firefox 1.5 ile uyumlu değil artık çalışmıyor :(
  • vs.vs.vs.

Birşey Sanatı ama Ne Sanatı?

Aşağıdaki çalışmalar ne sanatı olarak adlandırılabilir bilmiyorum, belki de adlandırmamak en doğrusudur ;)

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Teşekkürler Özge

Açıkgünlük Hakkında

Açıklığa kavuşturmak istediğim birkaç nokta var.

Yazılarda kulandığım resimlerin çoğunu imageshack.us'e koyuyorum. Blogger da resim depolama desteği veriyor ama imageshack firefox eklentim olduğu için böylesi kolayıma geliyor; bir sayfadaki resme sağ tıklıyorum, "Upload to İmageshack", ve resim yüklendi, çok pratik. Imageshack ücretsiz bir hizmet olduğu için imageshack'ta host edilen her resim için imageshack'a geri bağlantı vermem gerekiyor.

Resimlerin hemen tamamı küçük boyutlarda ama thumbnail değil çünkü çoğu orjinal çalışma, telif hakları var, vs. ve asıl içeriği burada değil yerinde görmek gerekiyor, buraya koyarsam içerik hırsızlığı yapmış olurum. Resimlere hotlink yapmayı ahlaki bulmuyorum ve yapılmasını da onaylamıyorum.

Nadiren de olsa açıkgünlükte thumbnail olan resimler olabiliyor. Bunları altlarında yazan resim boyutları ve büyüklüğü bilgisinden tanıyabilirsiniz, tıkladığınızda büyüğü açılır. Bazı resimleri de blogger'a koyuyorum. Uzun lafın kısası farenizi resmin üzerine getirdiğinizde bağlantı tarayıcınızın altındaki durum çubuğunda çıkıyor, orada gördüğünüz adrese göre tıklama/tıklamama kararı verebilirsiniz ki bu hemen tüm web için geçerli bir kuraldır.

Ayrıca imageshack'la ticari bir ilişkim yok, yani resimlerdeki imageshack bağlantıları yukarıda da söylediğim gibi hizmet ücretsiz olduğu için var ve hizmetin ücretsiz olarak devam edebilmesi için de gerekli. Sen bağlantı vermezsen, ben vermezsem imageshack batar ve yüklediğimiz bütün resimler de erişim dışı kalır.

googleityoumoron.com :)

Siz de bir bilgisayar 'geek'isiniz ve herkes bilgisayar konusundaki sorunlarını size danışıyor. Ancak ara sıra öyle sorular oluyor ki çileden çıkıyorsunuz. Google ile basit bir arama yaparak bulunabilecek bilgileri size soruyorlar; örneğin "Flashget'i nasıl indiririm" gibi. Googleityoumoron.com sizin gibi bu tür sorulardan bezmiş birisi tarafından sevabına açılmış bir site. Buradan google arama anahtar kelimelerini veriyorsunuz site de size bir bağlantı veriyor. Bu bağlantıyı google'dan bihaber kişiye gönderiyorsunuz. Kişi bağlantıyı açtığında basit sorular sormadan önce google araması yapması gerektiği konusunda uyarılıyor, ardından da verdiğiniz anahtar kelimelerle yapılmış google arama sayfasına yönlendiriliyor. Uzun uzun anlatmaya gerek yok, buyrun kendiniz görün :)

Ocak 22, 2006

Kadınları Unutmadım ;)

Kadınların 'Gadget'larla arası pek iyi değildir ama bunlar cidden hayatınızı kolaştırabilir:

1. Böcek Vakumlayıcı

Evde sizi böceklerden kurtaracak bir erkek yok, veya erkek de böcekten korkuyor...Artık önemli değil, böcek vakumlayıcı her zaman yanınızda. Fiyatı 25$.

Image Hosted by ImageShack.us

[Burada] [Kaynak: Popgadget]

Ben böceğe vakumlayacak kadar bile yaklaşamıyorum diyorsanız karşınızda:

2. Örümcek Yakalayıcı

Bu aletle bir örümceği 65 cm mesafeden etkisiz hale getirebiliyorsunuz. Üstelik örümceğe de zarar vermiyor. (örümceğin canlı kalması gibi bir derdiniz yoksa bunu deneyin) . Fiyatı 10£.

Image Hosted by ImageShack.us

[Burada] [Kaynak: Popgadget]

3. Oje Kurutan Maymun

Fiyatı 8$ ve 2 adet AAA pille çalışıyor.



[Burada] [Kaynak: Gizmodo]

4. Zarif Muşta

Hem zerafetinizi hem sizi aynı anda koruyor. İmitasyon taşlı, altın ve gümüş modelleri mevcut.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

NOT: Son baktığımda Boing Boing'deki bağlantı çalışmıyordu, muştayı beğendim almak istiyorum diyorsanız web'den aramanız gerekli.

[Kaynak: Boing Boing]

Açıkgünlüğün İsmi Değişti, Adres Aynı

Kısacası "Günden Kalan" ismi içeriği karşılamıyordu. Harika Şeyler ismi de orijinal değil, Boing Boing'in sloganından alıntı ("A Directory of Wonderful Things") ama daha güzel bir isim bulamadım açıkçası. Ayrıca bu ismi çok seviyorum, içinde çocuksu bir heyecan var.

Bir süre adresi değiştirmeyi düşünmüyorum ama açıkgünlüğü blogger'dan başka bir yere taşımayı düşünüyorum, değişikliği o zaman yaparım artık. Zaten adres değişikliği epey zahmetli olacak, yüz yere üye oldum hepsini güncellemeye üşeniyorum :)

[Bunları da kime anlatıyorsam, açıkgünlüğü kimse okumuyor ki :) Monolog gibi oldu valla. Daha doğrusu günlüğe yazar gibi oldu ama sonuçta burası bir açık günlük öyle değil mi :)]

LEGO ile Yapılan Harika Şeyler #1

Gerçekten LEGO gibi oyuncak yok. Çocukken LEGO ile müthiş şeyler yapardım ama aşağıdaki çalışmaları gördükten sonra yaptığım şeyler eskisi kadar müthiş gelmiyor :)

o1 Escher'in "Relativity" eseri









[Burada] [Kaynak: MAKE]

o2 Bilgisayar

Image Hosted by ImageShack.usNotebook CD-ROM'u ve HDD'si kullanmış. Anakart form faktörü Mini-ITX. LEGO parçaları hariç $330-$380'a mal oluyormuş. "Winston" esas makinesi meşgul olduğunda web'de dolaşmak, e-posta bakmak, hatta DVD izlemek için bu makineyi kullandığını söylüyor. Nasıl yapıldığını ve spec'leri ayrıntılı olarak web sayfasında bulabilirsiniz.

[Burada] [Kaynak: Neatorama]

o3 Han Solo

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usNathan Sawaya adlı LEGO sanatçısının çalışması. Sanırım Yıldız Savaşları 3'te (eski notasyon ile) idi bu sahne; Han Solo donduruluyordu. Mevzuyu çok net hatırlamıyorum ama işte bilirsiniz, klasik bir sahneydi.

Çalışmaları çok ilginç değil ama yine de güzel ve sevimli. Örneğin Sawaya'yı aşağıda yanda kendi LEGO portresi ile görmekteyiz.

[Burada] [Kaynak: Neatorama]

o4 Harpsikord

Image Hosted by ImageShack.usSesi veren teller hariç bütünüyle LEGO'dan yapılmış ve tahmin edin: Gerçekten çalışıyor. (Yalnız mükemmel bir harpsikord sesi beklemeyin, sesi daha çok bağlamaya benziyor ve LEGO tuşları da bayaa bi gürültü çıkarıyor :))


[Burada] [Kaynak: Neatorama]

Devam edecek...


LEGO şirketi telif hakları ile ilgili adam akıllı saçmalamaya başladığı için mecburen koyulmuştur:

LEGO® is a trademark of The LEGO Group

9V Şarjlı Pil Nasıl Yapılır?



İyi de neden kendi 9V şarjlı pilimi yapayım?

  1. NiCD piller zamanla kendi kendine boşalır, oysa kondansatörler üzerindeki yükü yıllarca koruyabilir.
  2. Devrede 10F kapasitör kullanılıyor ve regülatör devresiyle gerilim 2.3V'dan 9 V'a çıkarılıyor. Pili hafif bir yükle kullanırsanız 3 saate kadar dayanıyor ve en fazla 20 saniyede tekrar şarj edilebiliyor.
[Burada (pdf)][Kaynak: Hack a Day]

Ocak 21, 2006

Fizik Yasalarına Meydan Okuyan Dansçı

Adam cidden çok iyi.

Rüya Makinesi

Rüya makinesi özel bir frekansta çalışan bir stroboskop'tan[1] ibaret. 1959 yılında icat edilmiş. 8-13 Hz [2] frekansında çalışıyor. Bu frekans aralığı rahatlama esnasında beyimizde ortaya çıkan elektrik salınımlarının (alfa dalgaları) frekansına karşılık geliyor.

Rüya makinesini çalıştırıp gözlerinizi kaptıyorsunuz: Işık pulsları optik sinirleri uyararak beyindeki elektrik salınımlarının frekansını değiştiriyor. Böylece bu cihaz sayesinde önce rahatlama, ardından da rüya aşamasına geçilebiliyor.

DİKKAT: Rüya makinesinin ışığa duyarlı sara veya diğer nörolojik rahatsızlıkları olan insanlar için tehlikeli olduğu vurgulanıyor. Ayrıca rüya makinesinin bağımlılık da yapabildiği kaydediliyor ve bir uzman eşliğinde kullanılması öneriliyor.

Rüya makinesi almak istiyorum ama bir türlü bulamıyorum, veya kendim yapmaya üşeniyorum diyorsanız işte size web rüya makinesi. Sayfayı açtığınızda gözlerinizi kapatmayı ve yukarıda yaptığım uyarıları sakın unutmayın!

[Burada] [Kaynak: Hotsgusting]

Dipnot #1: Stroboskop: Pıp pıp pıp pıp diye yanıp sönerek pulslar halinde ışık veren alet. Televizyon da 25 Hz'de çalışan bir stoboskoptur. Film projeksiyon makineleri de 25 Hz'de çalışan stroboskop kullanır. Stroboskoplar ayrıca dans klüplerinde, diskolarda da kullanılır, hani herşeyi kare kare görürsünüz ya işte onu yapan şey stroboskop ışığıdır.

Dipnot #2: Hz, Hertz. Frekans birimi. Bir olay saniyede 5 kere gerçekleşiyorsa frekansı 5 Hz'dir.

Ocak 20, 2006

[Değişiklik Yaptım] Fikrinize İhtiyacım Var

Arkadaşlar şu kelimeler için Türkçe karşılık önerilerinizi bekliyorum:

1. Geek, nerd
2. Cool
3. Gadget, gizmo

Türkçe karşılık önerilerinizi ve Türkçe karşılık bulmak isteğiniz kelimeleri lütfen bu mesaja yorum olarak yazın. Aklıma geldikçe ve talep oldukça listeye yeni kelimeler ekleyeceğim.

Şarkılardaki Gizli Mesajlar

Birkaç yıl önce webde Led Zeppelin'in çok sevdiğim Stairway to Heaven şarkısı hakkında araştırma yapıyordum. Bu şarkının tüm zamanların en iyi rock şarkısı olarak seçildiği web siteleri vardı. Hatta sadece bu şarkı hakkında sayfalar bile var. Neyse ben esas konumuza döneyim.

Bu şarkı tersten çalındığında satanist mesajlar ortaya çıktığı hakkında birşeyler okudum. Yani güya Led Zeppelin şarkının içine satanist mesajlar koymuş. Dinledim, tabii ki hiç alakası yok, olay gerçek olmayan bir şehir efsanesi başka birşey değil.

Ancak geçen günlerde keşfettiğim bir site sadece Stairway to Heaven'da değil, başka şarkılarda da bu tür mesajlar olduğunu iddia ediliyordu. Hepsini dinledim. Sadece bir şarkıda tersten çalındığında duyabildiğiniz anlamlı bir mesaj var.

Bu şarkı Pink Floyd'un Empty Spaces şarkısı. Mesaj ise şöyle: "Congratulations. You have just discovered the secret message. Please send your answer to old pink, care of the funny farm, Chalfont.". Anlamlı ve anlaşılır, zatem bu bir gizli mesajdır diye de söylemişler.

Bir de John Lennon'un I'm So Tired şarkısı var. Şarkının bir yerinde geçen mırıltı aslında Arapça veya İbranice bir konuşma gibi geldi bana. Ancak tersten çalındığında şöyle bir mesaj olarak yorumlanabiliyormuş: "Paul is a dead man. Miss him, miss him, miss him". Ancak bu Empty Spaces şarkısındaki mesaj kadar aşikar değil, yukarıda da söylediğim gibi anlamsız gelen sesler bir ortadoğu dilinden kelimeler olabilir.

Siz en iyisi dinleyin ve kendiniz karar verin. Sitede şarkıların şüpheli bölümlerinin kendileri, tersten çalınmış hali, normal halinin sözleri ve ters çalınınca ortaya çıktığı iddia edilen mesajlar var. Bağlantı aşağıda.

[Burada] [Kaynak: rm -rf /bLog]

Tuz Karı Nasıl Eritir?

Image Hosted by ImageShack.usKar yağdığından yolllardaki ve kaldırımlardaki karı ve buzu eritmesi için tuz kullanılır. Peki tuz kar ve buzu nasıl eritiyor? Aşağıdaki yazıyı okuyana dek bu sorunun oldukça basit bir yanıtı olduğunu düşünüyordum; yani tuz suyun erime noktasını yükseltir ve kar/buz erir. Ancak mekanizma daha karmaşık ve daha "zarif"miş. Rice Üniversitesinden kimya profesörü John Margrave anlatıyor:

Buzun yüzeyinde her zaman az miktarlarda sıvı halde su bulunur. Tuz suda çözünebildiği için bu tür yüzeylere uygulandığında çözünür. Sıvı haldeki suyun dielektrik sabit olarak bilinen özelliği yüksektir [not: H2O'nun elektrik dipol momentinin yüksek olmasından ötürü], bu da tuz iyonlarının (Sodyum:Na+ ve Klor:Cl-) ayrışmasına neden olur. Bu iyonlar (yüklü atomlar) su molekülleri ile etkileşime girerek birleşmeye başlarlar; buna 'Hidrasyon' denir. Süreç sonunda ısı açığa çıkar, çünkü H2O+iyon yapıları serbest iyonlara kıyasla daha kararlıdır [not: Doğada süreçler kararsız durumdan kararlı duruma doğru devinir. Kararsız durumlar kararlı durumlara göre daha fazla enerji içerir, kararlı duruma geçildiğinde artan enerji ortama salınır]. Bu ısı enerjisi buz yüzeyinde mikroskopik erime bölgeleri oluşturur, erime bölgelerinde daha fazla tuz çözünür ve süreç böylece tüm tuz çözünene dek kendini tekrarlar.

Buna ilave olarak otomobiliniz ile tuzlanmış bir yoldan geçtiğinizde lastiklerinizin uyguladığı basınç tuzu buzun içine doğru iter ve hidrasyon sürecini güçlendirir.

[Kaynak: Scientific American]

Nano Boyutlu Piller

Image Hosted by ImageShack.usSandia Ulusal Laboratuvarlarından (ABD) bir grup araştırmacı, halihazırda geliştirilmiş olan yapay retinalara enerji sağlayacak nano boyutlu piller üzerinde çalışıyor.

Bu piller doğal ve sentetik iyon taşıyıcıları ile çalışıyor. İyon taşıyıcıları her canlı hücrede bulunan ve iyonların hücre zarından geçişini kontrol eden protein molekülleridir.

Taşıyıcı moleküller iyonları önceden belirlenmiş yönlerde geçirerek yüksüz olan ortamın kutuplanmasını sağlıyor. Kutuplanmış bu yapı ise pil olarak kullanılabiliyor.

Nano-piller insan vücuduna eklenebilecek pek çok nano-tıbbi implantta kullanılabilecek.

[Burada] [Kaynak: We Make Money not Art]

Sanal Mezar Ziyareti

Image Hosted by ImageShack.usGiresun'un Sarvan köyünün harika bir internet sitesi var. Siteden köy mezarlığına sanal ziyaret de yapabiliyorsunuz. Mezarlıktaki tüm mezar taşları fotoğraflanmış; listeden meftanın ismini bulup mezar taşının resmini açıyorsunuz. Resme bakarken isterseniz bir imamın, isterseniz de bir hafızın mp3 olarak kaydedilmiş duasını dinleyebiliyorsunuz.

Ne diyeyim, Karadeniz insanı yaratıcılıkta sınır tanımıyor.

[Burada]

Teşekkürler Devrim